lördag 22 september 2007

Natten till söndag

Oj, oj, oj!!!

En sådan kväll. Och just den här kvällen tog jag inte med kameran. Men turligt nog är det festival imorgon också.

Så mycket folk så det finns inte! Fullpackat och överallt spelas det musik. Scenerna är strategiskt utlokaliserade för att musiken inte skall blandas och däremellan står det musikanter, underhållare och allt och alla man kan tänka sig som ger ljud ifrån sig.

Står där mitt i vimlet och undrar om det finns någon enda inhemsk Barcelonabo här. Turister överallt verkar det vara för alla går omkring med karta i handen. Så även jag.

Jag har upplevt något som man kallar för eld och djävuls paraden. Först kommer trummorna. Ni vet sådana som bara trummar rytmer som bara inte går att stå stilla till. Sedan kommer djävlar (människor utklädda med horn och allt) och drakar (mest är det barn som går och bär på dem) och alla sprutar de eld i form av fyrverkerier. I broschyren står det ett varningens ord om att man måste bära skyddskläder, hatt och skyddsglasögon om man skall vistas i närheten av paraden.

Föreställ er fyrverkerier som sprutar som en kaskad och vuxna som tar med sig sina barn och ställer sig under kaskaden.

Bredvid detta spektakel står en brandbil parkerad. I Sverige hade brandmännen haft full mundering på redo att ingripa om något skulle hända. Här i Barcelona sitter brandmännen på taket på brandbilen och verkar ta sig en fika. Jag var tvungen att ta en bild med mobilen ´som bevis för annars hade inte ens jag trott på det.

Trummorna dundrar ut sina takter som sprider sig genom kroppen som inte kan stå stilla. Alla rör sig, skrattar, barn gråter och på något sätt är det alldeles galet underbart.

En tapas och öl har det blivit. Många scener har jag besökt och musiken varierar från folk till rock. Alla blir mätta och nöjda verkar det som.

Står i hamnområdet och njuter av en inhemsk grupp som rör min själ och kropp med sin mångsidiga musik. På väg därifrån startar det stora fyrverkeriet med havet som bakgrund. Tydligen är det europas främsta inom pyroteknik som visar upp sig, en varje kväll. Fantastiskt vackert.

Men nu orkar varken jag eller mina fötter mera. Dags att ta metron hemåt. Imorgon är en ny dag med ännu mera festival och då skall jag ha kameran med mig.

Mina barn, jag älskar och saknar er

till er andra

Be careful out there!