torsdag 20 september 2007

Torsdag 20 september 18:51

Kväll. Jag är riktigt trött men det är nog bäst att jag håller mig uppe lite till. Annars är det nog risk att jag vaknar okristligt tidigt imorgon och inte kan somna om.

Klockan ringde 08:00 imorse och jag funderade en stund på om jag skulle strunta i den. Nej, idag börjar utforskandet och får inte sovas bort. Dusch, påklädning och frukost. Idag var det en annan typ av ’bakelse’ till frukost. Även den överdragen med choklad. Hmmm ..

Ner för backen till tågstationen går jag med raska och förväntansfulla steg. Nu skall jag köpa 10-kort till tåget (egentligen Metron) och då skall jag förstå vad det står på apparaten. Turligt nog finns det jättefina bilder man kan titta på. Väl på perrongen inser jag vilka mina sämre sidor är. Att orientera mig och att komma ihåg namn! Fram med mobilen och skriva upp namnet på stationen så jag vet var jag skall av och vilken linje jag skall åka med. Puh! Tur att det finns hjälpmedel.. Lugnad av min list sätter jag mig och pustar. Tills jag kommer på att står på fel sida. Jag skall ju in TILL Barcelona och då gäller det att skynda till andra sidan. Puh! Igen! Ja, ja, man kan inte vara bra på allt!

Linje S1’s slutstation är Placa Catalunia och mera centralt kan man inte komma. Kartan har jag framme och kameran hängande på magen. Snacka om turist!! Kollar kartan och börjar gå. Egentligen spelar det ingen roll vart. Här finns så mycket att se men jag bestämmer mig för at gå mot hamnen. Efter en stund inser jag att jag går åt fel håll. Hi hi, orienteringen igen.

Efter en stund ser jag en fasad som är annorlunda mot de övriga och på gatan står det en massa människor och fotograferar. Det visar sig vara Casa Batlló som den berömde Gaudí har renoverat. Yes! Detta är ju ett måste!

Mycket fascinerande, inspirerande och utan tvekan annorlunda. En mycket tänkande man måste han ha varit den där Gaudí och ungefär 100 år före sin tid. Jag tar en runda i huset och bara insuper och fotograferar innan jag tar en runda till för att höra vad den inspelade guiden har att berätta.

Nu tar jag en välbehövlig promenad ner mot hamnen. Skönt att få röra på sig. Sätter mig en stund och tittar på folk. Det är inte så svårt att se vilka som är turister och inte. Här är man välklädd. Många snygga kostymer och många kvinnliga kvinnor. Och jättemånga av dem åker vespa eller motorcykel. Det går undan och jag kan inte låta bli att undra om de har tänkt på vad som händer med en kostymklädd kropp vid en eventuell olycka. Snygga är de i alla fall.

Hamnen. Här har jag att göra minst en dag så jag tar en promenad ut på en pir där det längst bort finns ett shoppingcenter. Piren är med andra ord stor.

En så fantastiskt vacker stad som håller på att förbereda sig inför festivalen som kommer att gå av stapeln imorgon. Det byggs musikscener och tält överallt. En dam berättade för mig att det kommer att vara typiska Catalanska fyrverkerier också. Detta kan jag bara inte missa.

Tillbaka med tåget och jag känner att vadmusklerna är trötta och trampdynorna välanvända. En kall San Miguel blir det.

Mina älskade barn, jag saknar er!

Till er andra

Be careful out there