fredag 21 september 2007

Fredag 21 september 21:53

Oj, har jag ont i fötterna och är mina vadmuskler trötta? Svaret är JA!

Började dagen med sovmorgon. Frukosten serveras mellan 8 och 10 så strax innan 10 var jag där och tog mitt morgonkaffe. En lugn förmiddag eftersom festivalen börjar idag och jag inte skall passa någon tid. Var nere vid receptionen och letade efter några adresser i den detaljerade kartan över Barcelona. Satte mig vid bordet utanför bredvid några ungdomar som pratade om festivalen och var de skulle lyssna på musik. En tjej gick igenom dagens program och berättade att hon skulle lyssna på en grupp som spelar kl 03 inatt. Sa jag att hon är ung? Då har man krafter kvar även 3 på morgonen. Och inte bryr man sig om när sista metron går!

I väg med tågen in till stan. Idag har jag bestämt mig för att ta mig till ett område där jag har mycket att upptäcka. Jag bestämmer mig för att gå dit och på vägen dit kommer jag till universitetet. Ni som har sett filmen ”Capten my capten” och kommer ihåg hur den skolan såg ut kan föreställa er vilken vacker byggnad jag kom till. Små parker och innergårdar som bara låg där och väntade på att avnjutas.

Utanför universitetet på Placa de la Universitat tar jag en lätt lunch på en bar och njuter av folkvimlet.

Vidare mot Placa d’Espanya och in mot ett område som heter Montjuic. På kartan ser det ut att vara ett stort grönområde men ack vad kartan ljuger. Här finns Fonts de Montjuic som har uppvisning varje kväll. En spelande och sjungande fontän. Här finns Museer, Olympia Stadion, Castell de Motjuic, Parc del Migdia ….. det tar aldrig slut. Kommer på mig själv med att jag inte har fotograferat på flera timmar. Så fångad är jag av allt det vackra som finns runt mig.

Ni vet vid det här laget hur dålig jag är på att orientera mig och ni kan bara föreställa mig hur långt jag har gått för att komma rätt. Men tro mig, ibland är brist på orientering en fördel. Hade jag inte gått fel hade jag inte sett så mycket som jag gjort idag. Jag hade inte heller gått så långt kan mina fötter konstatera.

När klockan är 19:40 är det 25 grader i luften och jag är helt slut. Har äntligen kommit till hamnområdet där man håller på med sound-check inför kvällens spelning. De skall inte börja förrän vi 22 – 23 snåret och jag inser att jag inte orkar vänta så länge. Måste sätta mig en stund. Tar mig via La Rambla till Placa Reial där jag hittar EN ledig stol bredvide en cigarrökande herre i snygg kostym. Något kyligt svarar han mig att platsen är ledig och jag ler tacksamt. Fötterna är trötta och strupen är torr.

Placa Reial är ett torg omgärdat att hus. Som en innergård. Otroligt pittoreskt och charmigt och jag är inte den enda turisten som har hittat hit. Och fler blir vi ju längre kvällen lider. Här håller man också på med sound-check inför kvällens spelning men under tiden har man även en liten salsa kurs och line-dance kurs. Jonglörer och trixare underhåller. Jag sitter och tittar, dricker att glas kallt vitt vin och njuter av att finnas i det här sammanhanget. Tittar och betraktar.

Man kan alltid lära sig något. Ikväll har jag lärt mig hur man skall göra om man inte vill att ens cykel skall bli stulen. Man tar helt enkelt med sig sadeln!

Sen finns det vissa saker man aldrig får reda på. Till exempel varför det helt plötsligt blev en ca 30 meter lång kö mitt på torget. Vart skulle de människorna? Hmmm ….

Härligt att få komma ’hem’, ta av sig skorna och ta en kall San Miguel.

Mina barn, jag älskar er

Och till er andra

Be careful out there